Národní Divadlo

17.07.2013 16:25

Lidičky!

Představte si že před 132 lety bylo poprvé otevřeno Národní Divadlo! Já jsem tam teda byla jenom jednou na Sluhovi dvou pánů. Strašně hezká komedie. Ale o ní zase možná někdy jindy, teď tady píšu o Národním Divadle.

Čeští vlastenci začali o výstavbě divadla přemýšlet už v roce 1844, ale až v roce 1856 bylo vydáno povolení k založení sbírek na financování stavby ND. Přispěl také František Josef I. částkou 17 000 korun, což bylo v té době obrovské jmění.Národní divadlo bylo poprvé otevřeno 11. června 1881 na počest návštěvy korunního prince Rudolfa premiérou Smetanovy Libuše. Jenže hned 12. srpna 1881, došlo k požáru, který zničil skoro celé ND. Ale Český národ neváhal a okamžitě znovu vybíral peníze na zprovoznění. Během 47 dnů byl vybrán 1 milion zlatých !!!! :)Obnovené divadlo bylo otevřeno 18. listopadu 1883 opět představením Smetanovy Libuše.

 

Od té doby se tam  vystřídala řada výborných herců, ředitelů a představení.

 

V současné době pod Národní divadlo spadá 5 různých scén:

 

A nějaká představení, která momentálně hrajou:

                                                  Sluha dvou pánů ( na tom jsem byla a je to fakt  skvělý)

                                                 Richard III. od Shakespeare

nebo                                           Naši Furianti

 

 V opeře najdete představení od Rusalky, přes Carmen, Aidu a Čerta a Káču až po Dvě vdovy. V baletu uvádějí Tanecbook nebo Kaňkou zpátky do pohádky.

ND má hromadu schodů ( než jsem vyšla do 2.galerie tak jsem se secsakramensky zadejchala) a na každém patře sochy významných představitelů českých herců, režisérů, spisovatelů a mnohých dalších..... :)

 

 

Zdroje :www.narodni-divadlo.cz/cs

cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_divadlo

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek