Filmový festival v Karlových Varech

18.07.2013 20:58

 

Filmový festival v Karlových Varech sice už skončil, ale já jsem to dřív nestihla! Takže tady něco o jehstecho historii a letošních hostech:

 

 

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší filmový festival v České republice a nejprestižnější filmový festival ve střední a východní Evropě. Jako jeden z nejstarších je zařazen do kategorie A (tj. nespecializovaný festival

se soutěží celovečerních hraných filmů) například spolu s festivaly v Cannes, Berlíně, Benátkách nebo Tokiu.

Tento festival má své kořeny v Mariánských Lázních, kde byl roku 1946 uspořádán 1. mezinárodní filmový festival v Československu. V Karlových Varech byla filmová přehlídka poprvé pořádána v roce 1947. Od roku 1948 se koná soutěžní přehlídka, tehdy byla poprvé udělena cena Křišťálový glóbus. Festival utrpěl nutným budovatelským zaměřením, které s sebou neslo i inflaci udělovaných cen, neboť se muselo dostat na každý zasloužilý snímek z bratrských států. V roce 1956 byl festival zařazen organizací FIAPF do kategorie A (do společnosti

festivalů jako Cannes, Berlín či Benátky), však vzhledem k založení MFF v Moskvě bylo rozhodnuto konat oba festivaly střídavě, což platilo až do konce osmdesátých let. Po Sametové revoluci prožíval festival nejtěžší chvíle - až se (roku 1994) jeho organizace ujali Jiří Bartoška a Eva Zaoralová. Pod jejich vedením festival získal zpět ztracenou slávu a stal se nejprestižnějším filmovým festivalem v celém bývalém „východním bloku“. Festival je od roku 1994 pořádán opět každoročně a pravidelně se na něm objevují slavní filmoví tvůrci z celého světa.

Festival se koná tradičně začátkem července. Každý rok je na festivalu promítáno více než 180 celovečerních filmů a několik desítek krátkých filmů z celého světa.

 

 

A v  jakých se soutěží kategoriich a jaké se dostávají ceny?

 

Soutěžit mohou pouze filmy, které byly vyrobeny po 1. lednu předcházejícího roku (tedy např. festivalu v roce 2013 se mohou účastnit jen filmy vzniklé po 1. lednu 2012) a které doposud nebyly uvedeny mimo zemi svého původu.

Sekce celovečerních hraných filmů

Hlavní sekce festivalu, filmům z této sekce jsou udělovány hlavní ceny - (Křišťálový glóbus, Zvláštní cena poroty, ceny za režii a za herecké výkony).

Na východ od Západu

Sekce určená filmům ze zemí bývalého Východního bloku. Nejlepší film získává cenu Na východ od Západu.

Fórum nezávislých

Sekce určená nezávislým filmům. Nejlepší film získává cenu Nezávislá kamera.

Sekce dokumentárních filmů

Sekce určená dokumentárním filmům. Udělují se ceny nejlepšímu dokumentárnímu filmu do 30 minut a nejlepšímu dokumentárnímu filmu nad 30 minut.

Ostatní

Kromě soutěžních sekcí jsou součástí festivalu i nesoutěžní sekce, jejichž cílem je přiblížit návštěvníkům současnost i minulost světové i domácí kinematografie.

České filmy

Výběr českých filmů natočených za uplynulý rok.

Horizonty

Přehlídka současné světové produkce, oceněné snímky z jiných festivalů.

Jiný pohled

Sekce určená filmům s neobvyklým uměleckým ztvárněním.

Pocty, tématické přehlídky a retrospektivy

Tématicky zaměřená sekce představuje například filmy vybraného režiséra či filmy na určité téma.

Deset evropských režisérů očima Variety

Časopis Variety vybírá 10 evropských filmů, které se představují v této sekci.

 

Největší hvězda letošního 48. ročníku byl John Travolta

Narodil se 18. 2. 1954 Englewood, New Jersey, USA  

John se narodil jako nejmladší z šesti dětí Salvatorovi bývalému poloprofesionálnímu hráči fotbalu a Helen učitelce herectví. Od 12 let se stal členem místní herecké skupiny a brzy poté se objevil na jevišti. Dlouho také navštěvoval

taneční kurzy. V 16 letech opustil školu a vydal se na hereckou kariéru. Zpočátku se objevil v několika desítkách reklam a v divadelních hrách. Do televize pronikl v roce 1972 menšími rolemi v několika televizních seriálech.

Menší roli získal v úspěšném broadwayském muzikálu Pomáda a později v muzikálu Over Here!. První filmovou zkušeností byla malinká rolička v hororovém snímku Ďáblův déšť "The Devil's Rain". První významnou roli získal v televizním sitcomu Vítej zpátky, Kottere "Welcome Back, Kotter" (1975). Díky velkému úspěchu tohoto sitcomu John nazpíval LP "Can't Let Go". Za roli v televizním filmu Chlapec v plastikové bublině "The Boy in the Plastic Bubble" (1976) si získal značný kladný ohlas filmových kritiků.

O rok později získal první hlavní roli ve významném filmovém muzikálu
Horečka sobotní noci "Saturday Night Fever" (1977). Jeho role Tonyho Manera obyčejného mladíka, který se každou sobotu promění v krále diskoték, jemuž žádná dívka neodolá, se stala velmi úspěšnou. Tato role umístila Johna na seznam nejvíce probíranou mladou hvězdu Hollywoodu a dokonce mu přinesla nominace na Zlatý glóbus a Oskara.

Své postavení nové hvězdy si upevnil v další roli Dannyho Zuka ve filmovém muzikálu
Pomáda "Grease" (1978). Finanční úspěch byl ještě větší než u Horečky sobotní noci a soundtrack k filmu šel na dračku. Po velkém úspěchu přišel první velký propadák, film Chvíle za chvílí "Moment by Moment" (1978) byl finanční katastrofa.

Další film
Městský kovboj "Urban Cowboy" (1980) ujistil publikum a kritiku, že John patří mezi hereckou špičku. Děj pojednává o tom jak se z nesmělého mladíka z texaského venkova stane v Houstonu drsný městský kovboj. O rok později si zahrál zvukaře, který nahraje záznam auta, které se zhroutilo z mostu v thrilleru Výbuch "Blow Out". Přestože film nedosáhl takových tržeb jak se očekávalo jeho výkon velmi kladně zapůsobil na filmovou kritiku.

Pod režijním vedením
Sylvestera Stalloneho si zahrál ve filmu s poměrně dobrým ohlasem Zůstat naživu "Staying Alive" (1983). Mnohem lépe zazářil ve filmu Dva podobní "Two of a Kind" (1983), který byl natočen o několik měsíců později. Po dvouleté absenci se vrátil na plátna kin v romantickém dramatu Dokonalí "Perfect" (1985). Film se nestal tak úspěšným jak se očekávalo a Johnova herecká sláva se začínala vytrácet.

Návrat do síně slávy přišel v trilogii rodinných komedií Kdopak to mluví
1,2,3 "Look Who's Talking" (1989, 1990, 1993). V roli taxikáře Jamese se seznámí s Mollie (Kirstie Alley) 33letou svobodnou účetní, kterou pozná cestě do porodnice. Film byl natolik úspěšný, že jen za 12 měsíců od uvedení měl tržby téměř 150 milionů dolarů.

Ve zdařilé parodii na laciné rodokapsové krváky od
Quentina Tarantina Pulp Fiction - Historky z podsvětí "Pulp Fiction" si zahrál po boku Samuela L. Jacksona, Umy Thurmanové a Bruce Willise. Za ztvárnění role Vincenta Vegy získal nominaci na Oskara a Zlatý Glóbus, což jej opět vrátilo na herecký vrchol.

Téměř s podobným úspěchem si zahrál bývalého mafiána Chiliho Palmera, který se pustil do filmového businessu v akční komedii Chyťte ho! "Get Shorty" (1995), kde si zahráli také
Gene Hackman a Rene Russová. Za svou skvělou roli získal ocenění Zlatý glóbus. Poprvé v roli padoucha snažícího se získat jadernou zbraň se objevil v akčním trháku Operace Zlomený šíp "Broken Arrow" (1996).

V roli agenta FBI se snaží dopadnout psychopatického teroristy
Nicolase Cageho si zahrál v akčním thrilleru Tváří v tvář "Face/Off" (1997). Po roli guvernéra jižanského státu ve filmu Barvy moci "Primary Colors" si zahrál malou roli Generála Quintarda ve válečném dramatu Tenká červená linie "The Thin Red Line" (1998).

Průměrné herecké výkony předvedl v dramatu Civilní akce "A Civil Action" (1998), thrilleru
Generálova dcera "The General's Daughter" (1999) a akčním sci-fi Bojiště Země "Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000" (2000). Opravdový návrat přišel v roli velmi schopného špióna Gabriela, který nejen se sexy Halle Berry ukradne šest bilionů dolarů v akčním filmu Operace: Hacker "Swordfish" (2001). Jedním z posledních filmů, které natočil je thriller Malý svědek "Domestic Disturbance" (2001).

V roce 1991 se oženil s herečkou
Kelly Preston, se kterou má tři děti syny Jetta, Benjamina a dceru Ellu Bleu.

 

 

 

Zdroje:cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_filmov%C3%BD_festival_Karlovy_Vary

www.kviff.com/cz/o-festivalu/programove-sekce/

zivotopis.osobnosti.cz/john-travolta.php

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

.

Lory, nej-filmy-a-herci-sveta.webnode.cz | 19.07.2013

Travoltu moc nemusím :(
Kdyby tam přijel někdo jinej... třeba Chris, tak to by mi nevadilo :D <3

Re: .

Dájja | 21.07.2013

Mě taky ne :D Travoltu taky nemám zrovna v lásce, ale napsat o něk k tomuhle článku byla takřka povinnost, protože byl hlavní hvězda.

Přidat nový příspěvek